Als je hond mee op vakantie gaat, is het prettig als hij goed luistert. Een goed opgevoede hond is op meer plekken welkom dan een hond die zich gedraagt als een ongeleid projectiel. Ook al is je hond al volwassen, het is nog steeds mogelijk om de hond bepaalde commando’s te leren. Het duurt misschien iets langer dan bij de pup in zijn socialisatieperiode, maar het kan. Houd vol en je zult uiteindelijk beloond worden.

Onhandelbare hond

Zo is het bijvoorbeeld prettig als de hond niet trekt aan de lijn, netjes gaat en blijft zitten of terugkomt als je hem roept. Ook is het fijn als hij niet achter katten aan gaat of naar andere honden uitvalt. Extreem blaffen als hij even alleen moet blijven, is ook niet handig als je in een hotel of andere vakantie accommodatie zit. Begin ruim van tevoren met oefenen, zodat de hond tijdens de vakantie kan laten zien wat hij heeft geleerd.

Trainen met je hond

Als je de hond gaat trainen, zorg dan dat je een zakje met wat lekkers bij je hebt. Bijvoorbeeld kleine brokjes of hondensnoepjes. Is je hond aan de dikke kant, hou dan gewoon wat brokjes van zijn dagelijkse portie apart om mee te trainen. Kies in de eerste instantie voor een plek om te trainen waar weinig afleiding is. Test het resultaat pas later uit in een wat drukkere omgeving. Zorg dat je hond de basiscommando’s kent. Gebruik hier vaste termen voor, zoals: zit, af, voor, sta, volg, blijf of los. Begin met korte trainingssessies, bijvoorbeeld dagelijks 2 keer 10 tot 20 minuten. Iedere keer als de hond iets goed doet, kun je hem een beloning geven. Beloon goed gedrag en negeer slecht gedrag is hier het principe. Heb je meer tips nodig voor het trainen van je hond, hier zijn genoeg boeken over of neem een cursus met je hond.

Blijf kalm

Ook al lukt het allemaal niet gelijk, blijf altijd kalm tijdens het trainen van je hond. Schreeuwen, schelden of slaan hoort niet bij een training. Het zal eerder de relatie tussen jou en je hond beschadigen. Agressie roept vaak ook een angstreactie op bij honden en dan zou de hond juist kunnen bijten. Als je rustig en kalm blijft tijdens dat je de hond probeert te laten wennen aan de commando’s, dan heb je er een vriend voor het leven bij die je ook nog eens makkelijk overal mee naartoe kunt nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *