Als je hond meegaat naar een warm land is het belangrijk dat je extra aandacht voor je hond hebt, vooral wanneer de temperatuur (veel) hoger is dan dat je hond gewend is. Veel hondenrassen kunnen niet zo goed tegen de warmte. Oververhitting kan bovendien gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat je je hond goed in de gaten houdt.

Symptomen

Als een hond het te warm heeft, worden zijn slijmvliezen rood, voelt hij heet aan en ademt hij erg snel. Honden kunnen zelfs gaan braken als ze het erg heet hebben. Raken ze in een hitteshock, dan krijgen ze een snelle hartslag en reageren ze bijna niet meer op prikkels. Wanneer dat gebeurt is het belangrijk dat je je hond onmiddellijk afkoelt en de dierenarts belt. Bedenk echter dat sommige manieren van afkoelen gevaarlijk kunnen zijn voor een hond.

Afkoelen

Breng je hond in eerste instantie naar een koele plek. De mooie witte vloerkleden in de woonkamer zijn daarvoor uiteraard niet geschikt. Koele tegels daarentegen zijn ideaal voor een hond die het warm heeft. Geef hem vers drinkwater en maak je hond nat, dat wil zeggen: maak de kop, de hals, de oren en de poten nat. Gooi niet zomaar een emmer ijskoud water over je hond heen. Bloedvaten kunnen door koud water samentrekken en dan wordt het nog moeilijker voor je hond om zijn lichaamswarmte kwijt te raken, alhoewel sommige dierenartsen dit betwisten.

Voorkomen

Om te voorkomen dat je hond het te warm krijgt, zijn er behalve vers drinkwater en schaduw nog een aantal opties. Als je hond graag zwemt, kun je hem lekker in het water laten gaan. Zijn er geen koele tegels aanwezig in je (vakantie)huis, maar enkel prachtige vloerkleden, schaf dan een koelmat of koelhalsband voor je hond aan. Let er wel op dat je hond niet op deze producten gaat kauwen.

Honden die een dunne vacht of kale plekken hebben zou je eventueel kunnen insmeren met een zonnebrandcrème. Kies dan voor een zonnebrandcrème die ook voor baby’s en kinderen gebruikt wordt. Ga niet urenlang met je hond in de hitte lopen en zeker niet in de volle zon. Fietsen met je hond is ook geen optie als het erg warm is. Je hond in de auto achterlaten met warm weer is helemaal uit den boze, zelfs als deze in de schaduw staat geparkeerd of wanneer je een raam openlaat. Je hond kan dan binnen een kwartier komen te overlijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *